h

asociale boetes van asociale minister

7 juni 2015

asociale boetes van asociale minister

De VVD-PvdA-regering voerde een wet in waardoor zware boetes - tot 100% - werden opgelegd aan mensen die een fout maakten of niet op tijd waren bij het leveren van gegevens voor hun bijstandsuitkering of WW. Officieel waren deze boetes bedoeld om fraude te bestrijden, maar ze troffen iedereen die per ongeluk een foutje maakte of zelfs niet in staat was de gewenste gegevens op tijd te leveren.

Gemeenten waren verplicht de boetes op te leggen. Vele duizenden mensen kwamen zo in grote financiële problemen. Toen daar veel boosheid over ontstond liet de beroepsinstantie (de Centrale Raad voor Beroep) weten dat die boetes in een aantal gevallen te zwaar waren. De gemeente Leeuwarden heeft nu besloten de boetes terug te betalen aan wie deze ten onrechte zijn opgelegd. De gemeente gaat hiermee in tegen de wens van PvdA-minister Asscher. Dit ‘sociale gezicht’ van het regering vindt namelijk dat de gemeente pas moet terugbetalen als een rechter dat per individueel geval heeft besloten. 

(Tekst: Jack van Limpt/Bron R.M.)

Reactie toevoegen

U bent hier